Titel: Jag var ute på jakt en gång, ………….

Meddelare: August Lind  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Lidensboda

Jag var ute på jakt en gång, en som hette, Finn-Kalle och jag. Och mot kvällen sökte vi oss till Österbodarna i Sillre, till stället, som ligger längst österut. Och så tog vi upp dörren där - och om vi tog upp fönstret eller hur vi bar oss åt - olovligt var det. Och på våren var det, så att det nog var tjädertiden. Vi hade oss emellertid in där och pratade och åt och ställde i ordning för att sova. I alla fall, då vi hade lagt oss, började det skratta ute på vallen, ungefär som ungdomen lockar, när de kommer till fäbodarna, för det var ett livsång och spel och skratt. Och så musik: fiol så tusan efter så vi blev fan rädd. Så att inte kunde vi sova något, för det var ju ljust och ingen såg vi. Och den där glädjen varade nog ett par timmar. Men vi gick nog därifrån bra tidigt, för vi hade just inget nöje där. Så vi va nog jädran brydd.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.